Leestijd: X min
1 september 2023

Kosten zonnepanelen

Zonnepanelen winnen snel aan populariteit, en steeds meer daken worden ermee uitgerust. Dit is grotendeels te danken aan de toenemende efficiëntie van zonnepanelen, de verkorte terugverdientijd en de lagere installatiekosten vergeleken met enkele jaren geleden.

De keuze voor zonnepanelen is een investering in de toekomst, waarbij je je huishouden deels of volledig kunt voorzien van eigen energie. Dit vermindert je afhankelijkheid van energieleveranciers, bespaart kosten en draagt bij aan duurzame energie. Maar wat zijn nu precies de kosten van een zonnepaneelinstallatie?

De kosten van zonnepanelen kunnen sterk variëren, afhankelijk van factoren zoals het merk, model, type, vermogen in wattpiek, garanties en andere randvoorwaarden. Ook de inkoop bij groothandels, leveranciers of tussenpersonen heeft invloed op de prijs. Gemiddeld kost één zonnepaneel €300,- inclusief btw. Dit is de prijs voor een afzonderlijk zonnepaneel, exclusief omvormer, montagemateriaal of installatie.

Bij de aanschaf van meerdere zonnepanelen kan de prijs aanzienlijk variëren. Zo kan het prijsverschil per paneel wel €50,- bedragen bij grotere aantallen. Uiteindelijk gaat het om de kosten van de gehele installatie. De terugverdientijd van de zonnepaneelinstallatie wordt altijd berekend op basis van de totale investering.

Een complete zonnepaneelinstallatie omvat meer dan alleen zonnepanelen. De totale installatiekosten worden bepaald door vijf componenten: de zonnepanelen zelf, de omvormer, montagemateriaal, bekabeling en de installatie van de panelen. Het installeren van de zonnepanelen vormt ongeveer een derde van de totale kosten, en deze kosten zijn sterk afhankelijk van de installatieprijs.

De kosten van zonnepanelen worden beïnvloed door:

1. Zonnepanelen:
Kwaliteitspanelen van A-merken bieden een hoger rendement en snellere terugverdientijden, maar ze zijn doorgaans duurder. De gemiddelde prijs voor een zonnepaneel ligt rond €300,-.

2. Omvormer:
Een kwalitatieve omvormer minimaliseert het energieverlies bij de omzetting van gelijkstroom naar wisselstroom. De gemiddelde prijs van een omvormer bedraagt ongeveer €995,-.

3. Montagemateriaal:
Omdat zonnepanelen een levensduur van ongeveer 25 jaar hebben, moet het montagemateriaal ook duurzaam zijn. GoVolt gebruikt bijvoorbeeld aluminium montagemateriaal, met een prijs van ongeveer €25,- per paneel.

4. Installatie:
Het laten installeren van zonnepanelen is de grootste kostenpost. Hoewel zelf installeren kosten kan besparen, wordt aanbevolen om een specialist in te schakelen voor veiligheid en kwaliteit. De installatiekosten variëren gemiddeld van €750,- tot €1500,-, afhankelijk van de omvang van de installatie.

Wil je exact weten hoeveel een zonnepaneelinstallatie op jouw dak zal kosten? Maak gebruik van onze Dakscan om direct een vrijblijvende offerte te ontvangen, inclusief kosten, besparing en terugverdientijd!

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.