Leestijd: X min
18 augustus 2023

Waar moet je op letten bij het kopen van zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een investering in een duurzame toekomst en bieden tal van voordelen. Bij het kopen van zonnepanelen zijn er echter belangrijke overwegingen om te maken. In dit artikel gaan we dieper in op de vraag: "Waar moet je op letten bij het kopen van zonnepanelen?" We nemen je mee door de cruciale aspecten van deze beslissing, van het kiezen van het juiste type zonnepaneel tot het bepalen van het benodigde aantal panelen. We bespreken ook de optimale opstelling op je dak en hoe je het meeste profijt kunt halen uit de terugleververgoeding van je energieleverancier. Daarnaast behandelen we het belang van een professionele installatie en bekijken we subsidiemogelijkheden en belastingvoordelen.

 1. Het type zonnepaneel
  Er zijn diverse soorten zonnepanelen, elk met hun eigen eigenschappen en prijsniveaus. Kies het type dat past bij je budget en dakgrootte. Over het algemeen geldt: duurdere panelen presteren beter en gaan langer mee. Let op de opbrengstcapaciteit (in Wattpiek) en levensduur voor duurzaam rendement.
 2. Het aantal benodigde zonnepanelen
  Bepaal hoeveel panelen je nodig hebt om aan je jaarlijkse elektriciteitsbehoefte te voldoen. Houd rekening met toekomstige veranderingen in je huishouden. Het is beter om iets meer panelen te installeren dan te weinig.
 3. De opstelling van je panelen
  Oriënteer je op de ideale dakrichting (zuiden, zuidoost, zuidwest) voor maximale opbrengst. Voor platte daken heb je meer flexibiliteit, maar vermijd schaduwrijke obstakels.
 4. Terugleververgoeding van energieleveranciers
  Let op de terugleververgoeding die je energieleverancier biedt voor de overtollige energie die je aan het net levert. Kies een leverancier met een gunstige vergoeding.
 5. De installatie
  Een professionele installatie van panelen, omvormer en eventuele slimme meters is cruciaal voor een optimaal rendement en veiligheid.
 6. Subsidieregelingen
  Onderzoek lokale subsidiemogelijkheden. Hoewel er geen landelijke subsidie is, bieden sommige gemeenten wel financiële steun voor zonnepanelen. Vergeet niet om de btw over je investering terug te vragen bij je belastingaangifte.

Met deze aandachtspunten ben je goed voorbereid om zonnepanelen te kopen en te genieten van de voordelen ervan. Ontdek hoe je jouw energievoorziening efficiënter en milieuvriendelijker kunt maken.


Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.