Stel je een zonnepaneel voor als een soort magische mat die zonlicht opvangt en dit omzet in elektriciteit. Hoe goed deze mat (het zonnepaneel) dit doet, wordt gemeten in termen van “vermogen”.

Wat betekent vermogen voor zonnepanelen?

Het vermogen van een zonnepaneel vertelt je hoeveel elektriciteit het paneel kan produceren als het vol zonlicht krijgt. Dit wordt meestal gemeten in “watt”. Dus als je een zonnepaneel ziet dat als “300 watt” wordt beschreven, betekent dit dat het paneel in ideale omstandigheden 300 eenheden elektriciteit per uur kan produceren.

Waarom is dit belangrijk?

Als je zonnepanelen op je dak wilt plaatsen, wil je weten hoeveel elektriciteit ze kunnen produceren. Dit helpt je te bepalen hoeveel panelen je nodig hebt om je huis van stroom te voorzien of om je elektriciteitsrekening te verlagen.

Grootte en kwaliteit

Niet alle zonnepanelen zijn hetzelfde. Sommige zijn groter, sommige zijn efficiënter en sommige zijn beter in het omzetten van zonlicht in elektriciteit. Het vermogen (in watt) helpt je te begrijpen hoe krachtig een paneel is.

Zonlicht en locatie

De hoeveelheid elektriciteit die een zonnepaneel produceert, hangt ook af van hoeveel zonlicht het krijgt. In zonnige gebieden zullen zonnepanelen meer elektriciteit produceren dan in bewolkte gebieden. Ook de richting en hoek van de panelen ten opzichte van de zon spelen een rol.

Samenvatting

Dus, als je denkt aan zonnepanelen, is het vermogen (in watt) een manier om te meten hoeveel elektriciteit een paneel kan maken wanneer het volop zonlicht krijgt. Hoe hoger het aantal watt, hoe krachtiger het paneel. En met genoeg krachtige panelen op je dak kun je veel, zo niet al je elektriciteit, uit de zon halen!

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.